Kuhanje testenin - 10 najpogostejših napak

Kuhanje testenin: 10 najpogostejših napak

Stavimo, da pri kuhanju testenin tudi vi delate vsaj eno od napak, ki smo jih opisali. Pa poglejmo 10 najpogostejših napak pri kuhanju testenin:

Kakovost? Pri testeninah so razlike zanemarljive

To ne drži popolnoma. Izredno pomembna je namreč kakovost sestavin, iz katerih so izdelane testenine, pa tudi sam postopek izdelave. Bronasto vlečene testenine, na primer, so tiste, ki najbolje zadržijo vsako omako.

Makaroni, špageti, metuljčki? Testenine so testenine, oblika ni pomembna

Če želite pravilno pripraviti krožnik testenin, morate izbrati najprimernejšo obliko za omako, ki jo imate v mislih. Dolge testenine se na primer odlično podajo k bolj tekočim ali kremastim omakam. Rebraste testenine bolje vpijejo omako, kratke testenine so kot nalašč za ragù. Spiralne testenine pa so odlične, če jim dodate klasično paradižnikovo omako, kot je naša Zelenjavna omaka paradižnikova mezga ali Zelenjavna omaka paradižnik z baziliko.

Različne vrste testenin

Ni vsak lonec primeren za vse testenine

Za kuhanje vedno izberite primeren lonec. Imejte v mislih, da v litru vode lahko skuhamo le 100 g testenin. Testenine morajo imeti dovolj prostora, da se lepo kuhajo, sicer se bodo sprijele med seboj.
Dolgih testenin ne kuhajte v prenizkem loncu in špagetov ne lomite, da bi jih spravili v nizek lonec ali da bi jih lažje jedli.

Pokrovka da, pokrovka ne?

Pokrovko boste potrebovali le, dokler voda ne zavre. Na ta način boste prihranili nekaj električne energije ali plina. Ko voda zavre in ste vanjo vrgli testenine, pokrovke ne potrebujete več.

Dodajte ščepec soli

Znani kuharski mojstri vam bodo povedali, da testenin ne gre soliti po občutku. Količina soli je namreč dokaj natančno določena: od 7 do 10 g na 100 g testenin. Bodite pa pozorni, saj je količino soli včasih treba prilagoditi omaki – če imate na primer omako z gorgonzolo, boste testenine manj solili, kot če jim dodate paradižnikovo omako.

In kdaj solimo?

Pravilo je tukaj jasno in preprosto. Sol mora biti v loncu dovolj dolgo, da se stopi in jo testenine vpijejo. To pomeni, da vode ne smemo soliti tik preden odcedimo testenine. Osnovno pravilo je, da vodo osolimo, ko začne voda vreti, preden vržete testenine.

Olje? Nepotrebno

Nekateri v vodo, v kateri kuhajo testenine, dodajo olivno olje, da se testenine ne sprimejo. To razmišljanje je napačno. Če testenine kuhate v dovolj vode in če voda stalno vre, se testenine ne sprimejo. Olje pa po drugi strani spremeni okus testenin, predvsem pa na testeninah ustvari film, ki omaki prepreči, da bi se lepo vpila.

Ko voda zavre, kuhalno ploščo ugasnemo

Napaka! Testenine vrzite v vodo in občasno pomešajte. Voda za testenine mora stalno zmerno vreti, sicer testenine postanejo lepljive. To je, skupaj z zadostno količino vode in pravim časom kuhanja, glavna skrivnost, da so naše testenine res okusne.

Bodite pozorni na čas kuhanja

Če na embalaži piše, da je treba testenine kuhati 10 minut, upoštevajte čas kuhanja. Testenine »al dente« so lažje prebavljive, pomagajo znižati glikemični indeks obroka in povečajo občutek sitosti.

Testenine odcedimo

Če želite, da testenine popolnoma vpijejo omako, jih odcedite »al dente« in dokončajte njihovo pripravo skupaj z omako. Za pripravo popolne omake lahko uporabite vodo, kjer ste kuhali testenine. V njej je veliko škroba, tako da omaki ni treba dodajati smetane, moke ali drugih zapletenih sestavin, ki bi omako zgostile. Zato te vode ne zavrzite. Testenine raje vzemite z lonca s pomočjo cedila z ročajem ali z zajemalko za testenine in vodo uporabite pri pripravi omake.

Paradižnik z baziliko

Tako, vaše testenine so kuhane! Poskusite jih z našimi klasičnimi omakami: Zelenjavna omaka paradižnikova mezga ali Zelenjavna omaka paradižnik z baziliko. Če pa bi želeli malo zamenjati okus, vam priporočamo Zelenjavno omako kaponata ali Zelenjavni namaz šparglji!

Izdelke Nanoških kmetij, ki so 100-odstotno naravni, brez kemičnih konzervansov, dodatnega sladkorja in veganski, najdeš v hipermarketih Mercator v Kopru, Novi Gorici, Kranju, Ljubljani in Celju.

Scroll to Top